BrightSkin.ro

dermatita seboreică

Dermatita seboreică a adultului 

Dermatita seboreică a adultului este o afecțiune dermatologică tot mai frecventă în rândul pacienților care se prezintă în cabinetele noastre de dermatologie din Cluj-Napoca și Florești. 

Cum se manifestă dermatita seboreică?

Aceasta este o boală care debutează frecvent în adolescență și care se datorează unui dezechilibru apărut la nivelul pielii. Ea se instalează la persoanele care prezintă un nivel mai crescut al secreției de sebum. Nivelul de sebum este reglat genetic, fiecare având constituțional o piele mai „grasă” sau mai „uscată”. Pe fondul acesta, cu sebum în exces, o ciupercă (normală în cantitate mică pe pielea noastră – Malassezia spp) se dezvoltă în exces și degradează sebumul în acizi grași liberi care sunt iritanți pentru piele; pe de altă parte, sistemele imune de apărare locală reacționează exagerat și rezultă o reacție inflamatorie locală, uneori foarte intensă.

Practic, pacienții prezintă zone de piele roșie, acoperite frecvent de cruste gălbui și însoțite de prurit sau/și usturime. Boala poate să afecteze zona scalpului (unde dă așa-numita mătreață grasă), zona din jurul nasului și dintre sprâncene, urechile (inclusiv retroauricular), zona păroasă din barbă la bărbați, zona toracală anterioară (mai ales la bărbați). Afecțiunea are un caracter recidivant, perioadele de stress fiind principalul trigger, dar și alimentația joacă un rol important, alimente precum dulciurile, făinoasele, alcoolul putând accentua simptomatologia. 

dermatita seboreica1

Sursă imagini 

Cum se tratează dermatita seboreică?

Tratamentul nu vindecă boala, dar poate să o țină sub control astfel încât pacientul să ducă o viață absolut normală. Se folosesc în mod curent șampoane medicinale și creme special concepute pentru pacienții cu dermatită seboreică; se recomandă rotația produselor căci în timp apare toleranța la produs. Atunci când leziunile sunt foarte severe și produsele dermato-cosmetice nu sunt suficiente, consultul la medicul dermatolog permite stabilirea unei scheme terapeutice personalizate care poate să cuprindă un dermatocorticoid asociat sau nu cu un antimicotic, un inhibitor de calcineurină sau, în cazuri foarte severe, terapii generale cu antimicotice sau retinoizi.