BrightSkin.ro

Biostimulatoarele de colagen

Biostimulatoarele de colagen

  Ce sunt biostimulatoarele de colagen ?

Biostimulatoarele de colagen injectabile sunt o inovație în domeniul esteticii medicale, oferind soluții avansate pentru rejuvenarea și îmbunătățirea aspectului pielii. Aceste tratamente au devenit din ce în ce mai populare datorită capacității lor de a stimula producția naturală de colagen din piele, ceea ce duce la un aspect mai tânăr și mai ferm.

   Biostimulatoarele de colagen sunt substanțe care se injectează sub piele și stimulează  fibroblastele de la acest nivel, celule responsabile pentru sinteza de colagen și elastină și care o dată cu înaintarea în vârstă își scad activitatea. Ele sunt folosite pentru a trata semnele îmbătrânirii pielii, precum pierderea de fermitate, apariția ridurilor și a liniilor fine, ameliorând textura, tonusul și elasticitatea pielii.

Principalele Tipuri de Biostimulatoare de Colagen

Acidul hialuronic – (AH) ex Juvederm, Restylane etc

AH este unul dintre cele mai populare biostimulatoare de colagen.

Este cunoscut pentru capacitatea sa de a atrage și reține apa în piele, hidratând intens și umplând ridurile. Datorită acestui efect, produce condiții optime pentru producția de colagen, îmbunătățind astfel fermitatea și elasticitatea pielii.

Hidroxiapatita de calciu (CaHA) ex HArmonyCA (HArmonyCA), Radiesse

CaHA este un alt biostimulator de colagen folosit în tratamentele estetice, de multe ori în combinație cu acidul hialuronic. Se utilizează pentru a corecta pierderea de volum și a conturului facial oferind un efect de umplere a ridurilor și liniilor fine pe lângă stimularea sintezei de colagen.

Acidul Polilactic (PLLA) – ex Sculptra (Sculptra)

   PLLA este un biostimulator care acționează treptat și rogresiv pentru a stimula producția naturală de colagen. Molecula este folosită în medicina umană încă din 1960. Efectele se instalează progresiv, în decurs de 6-8 săptămâni, pe măsură ce colagenul din piele este produs și înlocuit.

Policaprolactona (PCL)  

   Policaprolactona este un polimer sintetic biocompatibil și biodegradabil. Atunci când este injectată subcutanat, pe lângă efectul de umplere imediată, ea continuă să stimuleze producția de colagen și elastina, oferind beneficii pe termen lung.

    Rezultatele se mențin pe perioade de până la 2 ani după mai multe ședințe de tratament și pot fi combinate și cu alte proceduri de rejuvenare precum microneedling, radiofrecvență sau  tratamente laser.

    De cele mai multe ori biostimulatoarele de colagen sunt folosite pentru a îmbunătăți aspectul pielii de la nivelul feței, însă acestea pot fi utilizate pentru a amelioara practic orice zonă a corpului, fiecare biostimulator având o anumită paletă de recomandări.

   Indicații și beneficii ale biostimulatoarelor de colagen

  • rejuvenare facială – umplerea ridurilor și a liniilor fine și restaurarea elasticității pielii
  • corecția pierderilor de volum și redefinirea contururilor feței
  • ameliorarea calității pielii prin creșterea nivelului de hidratare și ameliorarea texturii pielii
  • ameliorarea cicatricilor post-acneice
  • combaterea aspectului de piele ternă, creșterea luminozității, uniformizarea culorii pielii
  • corecția vergeturilor și aspectului de celulită

    Contraindicații și precauții biostimulatoare de colagen

Biostimulatoarele de colagen sunt considerate relativ sigure și bine tolerate pentru majoritatea pacienților, dar există anumite situații în care utilizarea lor ar putea fi contraindicată sau ar trebui să fie efectuată cu precauție.

  • Sarcina și alăptarea- nu există suficiente studii care să ateste siguranța utilizării biostimulatoarelor de colagen în aceste perioade, prin urmare ar fi bine ca acestă procedură să fie amânată
  • Afecțiuni dermatologice active, precum eczeme sau alte afecțiuni inflamatorii pe zona ce urmează a fi tratată
  • Infecții sau leziuni cutanate acute
  • Istoric de reacții alergice severe sau anafilaxie la substanțe similare
  • Afecțiuni ale sistemului imunitar precum imunosupresie sau boli autoimune
  • Istoric de cancer de piele-în acest caz sunt de evitat procedurile care ar putea stimula creșterea celulară

   După tratamentul cu biostimulatoare de colagen, sunt necesare o serie de măsuri și precautii pentru a asigura o recuperare cât mai rapidă și pentru a maximiza rezultatele tratamentului

  • Evitarea expunerii la soare -biostimulatoarele de colagen pot sensibiliza pielea la radiațiile UV, cea ce poate poate produce tulburări de pigmentare.
  • Evitarea activităților care ar putea crește circulația sângelui (efort fizic intens, saună, masaj) deoarece pot favoriza edemele și migrarea produsului, cu rezultate mai puțin satisfăcătoare
  • Îngrijirea pielii cu produse blânde, fiind necesară întreruperea temporară a unor principii active cu efect iritant (retinoizi, acizi etc)

   Imediat post-procedura de injectare a biostimulatoareloe de colagen pot apărea zone de roșeață, mici umflături sau echimoze, fenomene care de regulă sunt ușoare și remit în câteva zile.

   Este important să consultați întotdeauna un medic estetician sau un dermatolog înainte de a începe orice tratament cu biostimulatoare de colagen, pentru a afla dacă un astfel de tratament vi se potriveste.