Acidul hialuronic a căpătat extrem de multă popularitate în ultimii ani datorită efectului său anti-ageing, administrat fie topic sub forma de seruri, creme, loțiuni etc fie injectabil, ca alternativă minim invazivă la intervențiile chirurgicale estetice.
Pe lângă medicina estetică, acidul hialuronic are numeroase utilizări în afecțiunile oculare, articulare, stomatologice, ginecologice și multe altele datorită efectului său hidratant și lubrifiant. În dermatologie, pe lângă combaterea ridurilor și a semnelor de imbătrânire, s-a constatat că are efect benefic în vindecarea rănilor și ameliorarea formelor ușoare de dermatită.
Ce este acidul hialuronic?
Acidul hialuronic este un polizaharid care se găsește în mod natural în piele, ochi și articulații, fiind un component important al matricii extracelulare, un mediu cu rol deosebit în procesele de migrare și comunicare intercelulara. Este o moleculă extrem de hidrofilă (atrage apa) și astfel menține hidratarea țesuturilor. O dată cu înaintarea în vârstă, cantitatea de acid hialuronic din piele și țesuturi scade în mod natural, lucru care contribuie la apariția primelor semne de îmbatrânire. Totodată, se pierde grăsime și masă osoasă, ceea ce duce la pierderea suportului structurilor supraiacente. Astfel, administrarea de acid hialuronic în anumite localizări-cheie poate să mențină aspectul tânăr pentru mai mult timp.
Cum îl putem aministra?
- oral, sub formă de comprimate – acidul hialuronic este utilizat îndeosebi pentru tratamentul afecțiunilor articulare și osoase, având însă un slab efect anti-ageing prin creșterea nivelului de hidratare al pielii.
- topic, sub formă de seruri, creme, loțiuni, măști – crește acidul hialuronic crește nivelul de hidratare si reduce ridurile fine. Pentru un efect maxim se recomandă să fie aplicat pe pielea umedă. Este foarte bine tolerat astfel administrat și este compatibil cu majoritatea afectiunilor dermatologice faciale (rozacee, acnee vulgara, melasmă, anumite eczeme).
- mezoterapie – presupune injectarea intradermica (stratul mijlociu al pielii) a acidulului hialuronic, de obicei non cross-linkat (necompactat) – singur sau în combinație cu diverse vitamine, minerale, antioxidanti sau aminoacizi; în acest fel se creează condițiile optime pentru producerea de fibre noi de colagen și elastină.
- skinbooster – acidul hialuronic se utilizează în scop de hidratare dar și de umplere a unor leziuni cu lipsă de volum, precum cicatricile postacneice sau ridurile foarte fine; sub această formă poate fi administrat și la nivelul gâtului, decolteului, dosul mâinilor;
- sub formă injectabilă, ca filler dermal – administrat sub piele sau în straturile mai profunde în funcție de efectele care se doresc a fi obținute. Se poate utiliza în scop de volumizare, de umplere sau de lifting.
Care sunt zonele care pot tratate cu acid hialuronic?
- Buzele si zona peribucală
O tehnică foarte populară este cea de augmentare a volumului buzelor. Este important ca produsul injectat să fie unul adecvat acestei zone foarte delicate și mobile, iar cantitatea să fie adaptată fizionomiei pacientei/pacientului.
Acidul hialuronic poate fi utilizat și pentru corectarea unor mici asimetrii si creșterea gradului de hidratare. Totodată poate fi injectat în jurul gurii pentru combaterea ridurilor radiare (ridurile fumătorului) sau ridurile din colțul gurii (riduri marionetă).
- Cearcănele, în scop de umplere dar și pentru uniformizarea texturii și culorii pielii din zona perioculară. În ultimii ani, există tendința la se limita injectarea acestei zone doar cu skinboostere datorită riscului de edem tardiv.
- Șanțurile nazo-geniene, pentru umplerea lor si pentru a face o trecere mai lina dinspre zona peribucală spre obraz
- Pomeți- pentru a oferi suport pentru structurile subiacente și pentru a crea o delimitare mai netă a obrajior față de treimea inferioară a feței
- Tâmplele pentru efectul de lifting nechirurgical
- Bărbie și mandibulă – pentru augmentarea bărbiei și accentuarea conturului mandibular, obținând o delimitare mai netă feței de zona gâtului (în acest scop sunt necesare uneori injectări cu enzime cu efect lipolitic anterior procedurii de injectare de acid hialuronic pentru a topi depozitele adipoase în exces).
Efectele se văd imediat după injectare, sunt maxime la căteva săptămâni după procedură și se mențin timp de 6-12 luni în funcție de tipul de produs, de vâscozitate și de adâncimea la care a fost injectat.
Tehnica injectării de acid hialuronic necesită injectori bine antrenați, deoarece presupune anumite riscuri și poate produce deformarea trăsăturilor naturale atunci când este injectat în exces, cand se alege produsul nepotrivit sau când este incorect plasat. Tocmai de aceea se recomandă respectarea intervalelor dintre administrări și evitarea injectării unor cantități prea mari.
Din fericire, majoritatea neplăcerilor cauzate de injectarea nepotrivită pot fi combătute prin administrarea hialuronidazei, o enzimă ce scindează în mod selectiv moleculele de acid hialuronic.
Cum ne pregătim pentru injectarea cu acid hialuronic?
Este important ca injectarea să fie efectuată atunci când suntem sănătoși. Se lasă o pauză de minim 2 săptămâni de la ultima intervenție stomatologică. Nu se consumă cu cel puțin 7 zile înainte medicamente din grupa: antiinflamatoarelor nesteroidiene (aspirină, ibuprofen, ketoprofen etc), vitamina E, omega 3, Gingko biloba. Nu se consumă alcool cu 2-3 zile înainte.
Ce facem/nu facem după injectarea cu acid hialuronic?
Nu se masează zona injectată! Nu se aplică machiaj minim 24 ore. În caz de echimoze (vânătăi) ajută aplicarea de gel pe bază de arnică sau lactoferină, precum si administrarea de medicație generală pe bază de arnica/bromelaină. Se va realiza profilaxia infecției herepetice conform indicației medicului curant.
Se evită efortul fizic intens, expunerea la soare, saună, jacuzzi minim 48 ore, ideal 7 zile. Se amână intervențiile stomatologice minim 2 săptămâni.
Pentru efecte maxime, fillerele dermale se pot combina cu alte proceduri estetice cu rol complementar (toxina botulinică, laser fracționat, peeling chimic, PRP, injectare Pbserum etc).