BrightSkin.ro

Fă o programare

Melasma

Melasma

Ce este melasma și de ce apare?

Melasma este o afecțiune dermatologică cronică manifestată prin apariția unor pete hiperpigmentare cu localizare preponderent la nivelul feței. Apare în principal la femei de vârstă fertilă (25-45 de ani) și mai ales la persoanele cu fototip închis.

Nu se cunosc exact cauzele apariției melasmei, însă un factor foarte important se pare a fi cel genetic. Pe lângă acesta, un rol foarte important îl au hormonii sexuali feminini și radiațiile ultraviolete. O formă particulară de melasmă este cloasma sau “masca gravidică”, ce afectează aproximativ jumătate din femeile însărcinate. Din fericire, în majoritatea cazurilor, aceasta se ameliorează după naștere atunci cand este abordată în mod corect.

Cum se manifestă?

Melasma se manifestă prin apariția unor pete maro sau cafenii aproximativ simetrice, de formă neregulată. Ele sunt situate la nivelul frunții, obrajilor, buzei superioare și barbiei dar pot afecta și alte zone. Uneori petele confluează căpătând un aspect de rețea.  Leziunile sunt persistente și au tendința de extindere dacă nu se corectează factorii favorizanți, sunt asimptomatice. Au însă un impact psihologic mare, de multe ori fiind destul de greu de camuflat cu produse cosmetice obișnuite.

Ce favorizeaza aparitia melasmei?

 • în primul rând, factorul genetic, de multe ori fiind observată la mai multe  persoane din aceeași familie
 • sexul feminin, 90% dintre pacientii afectați de melasmă fiind femei
 • pielea închisă la culoare
 • expunerea cronică la radiații ultraviolete naturale sau artificiale (solar)
 • factorul hormonal, melasma fiind mai frecventă la femeile însărcinate sau la cele care fac terapie de substituție homonală sau iau anticoncepționale
 • unele afecțiuni ale glandei tiroide
 • consumul unor medicamente fotosensibilizante (unele antiepileptice, antibiotice etc)

Diagnosticul melasmei

Diagnosticul se poate pune de cele mai multe ori doar pe baza aspectului clinic. Examinarea cu lampa Wood ajută la identificarea zonelor care nu se văd cu ochiul liber, evaluând astfel extinderea reală a afecțiunii. Biopsia cutanată este rareori necesară, ea fiind utilă pentru exluderea altor afecțiuni cutanate care se manifestă prin hiperpigmentare la nivelul feței.

DSC 0056
Aspectul melasmei la examinarea în lampă Wood

Cum se tratează?

 • prin evitarea expunerii la soare și utilizarea corectă de fotoprotectoare cu grad de protecție mare
 • evitarea factorilor favorizanți acolo unde este cazul (contraceptive orale)
 • utilizarea unor substanțe cu efect depigmentant (vitamina C, retinoizi, acid azelaic, hidrochinonă, acid tranexamic, acid glicolic, acid kojic etc)

Toate acestea necesită supraveghere din partea medicului dermatolog, întrucât efectele adverse pot fi serioase atunci când sunt utilizate incorect (accentuarea hiperpigmentării, iritații sau chiar arsuri).

Pe lângă tratamentul utilizat acasă, în cabinetul de dermatologie se mai pot realiza o serie de proceduri dermato-cosmetice:

 • microdermabraziunea – presupune exfolierea mecanică a straturilor superficiale ale pielii cu un instrument abraziv și aspirarea acestora; se poate realiza în orice anotimp și nu necesită timp de recuperare.
 • peelinguri chimice cu efect depigmentant – aplicarea unei substanțe  sau combinații de substanțe care produc o exfoliere mai mult sau mai puțin intensă, iar o dată cu eliminarea acestor straturi pielea capătă un aspect mai uniform; substanțele folosite au efect de inhibare a producției suplimentare de melanină prevenind repigmentarea.
 • microneedling (Dermapen) – este o procedură adjuvantă în tratamentul melasmei, asociat tratamentului local depigmentant;  folosește un  dispozitiv cu ace foarte fine care produc microcanale la o adâncime care poate fi reglată. Se stimulează astfel regenerarea pielii; totodată substanțele depigmentante folosite cu această ocazie  ajung în straturile mai profunde, cu obținerea unor rezultate mult mai bune;
 • tratamentul  cu laser sau IPL poate fi utilizat la anumiți pacienți selectați. Există o multitudine de lasere care se pot utiliza pentru ameliorarea aspectului pielii cu mecanisme de acțiune diferite (unele dintre acestea țintesc melanina si o distrug prin încălzire, altele creează microcoloane la nivelul pielii care stimulează regenerarea celulară), însă de obicei  va fi asociată și altă modalitate de tratament (peeling sau creme depigmentante).
 • Terapia melasmei este una complexă, de lungă durată și presupune o legatură strânsă între pacient și medicul dermatolog. Medicii specialiști din clinicile BrightSkin au o vastă experiență în tratarea acestei afecțiuni și vă așteaptă pentru realizarea unui plan personalizat.