BrightSkin.ro

tratăm cu succes acneea la Brightskin dermatologie

Acneea vulgară

Ce este acneea vulgară?

Acneea vulgară este o afecțiune cutanată cronică caracterizată prin obstrucția și/sau inflamația deschiderilor la piele ale glandelor sebacee, care afectează în mod special fața și toracele. Acneea vulgară este o afecțiune frecventă în rândul adolescenților și adulților tineri, însă se poate manifesta la orice vârstă. Ea are un impact semnificativ asupra stimei de sine și a calității vieții acestor pacienți. Tratăm cu succes acneea vulgară la Brightskin.

Tipuri de acnee vulgară

– acneea comedoniană sau retențională este forma cea mai ușoară de acnee și se manifestă prin comedoane închise (punctele albe) sau deschise (punctele negre)

Tratăm cu succes acneea vulgară la Brightskin dermatologie
Acnee comedoniană (retențională)

– acneea papulopustuloasă – caracterizată prin leziuni roșii, ușor elevate, dureroase la atingere, cu sau fără conținut alb-gălbui. Apare atunci cand încărcătura bacteriană de la nivelul pielii este mai mare

Terapia acneei inflamatorii la Brightskin dermatologie
Acnee papulo-pustuloasă (inflamatorie)

– acneea nodulochistică – se manifestă prin leziuni inflamatorii profunde, extrem de dureroase, care prin vindecare lasă cicatrici adânci și care necesită tratament general

Terapia acneei severe la Brightskin dermatologie
Acnee nodulară

– acneea conglobată – formă severă de acnee, apare atunci cand chisturile si nodulii se unesc în straturile profunde ale pielii.
De obicei la un pacient se regăsesc simultan mai multe tipuri de leziuni, cele mai frecvente fiind comedoanele și leziunile papulopustuloase.

terapia acneei vuulgare la Brightskin
Acnee mixtă papulo-pustuloasă cu elemente comedoniene

Ce determină apariția leziunilor de acnee?

Există mai mulți factori care duc la apariția leziunilor de acnee :
– factori genetici – de multe ori în cazul unui adolescent cu acnee constatăm că și unul dintre părinți s-a confruntat cu această problemă. Tenul hiperseboreic și keratinizarea accelerată sunt caracteristici cu care ne naștem.
– factori hormonali – fluctuațiile hormonale de la pubertate, agravarea acneei în preajma ciclului menstrual sunt indicii care ne arată că acneea este influențată hormonal
– alimentația – influențează producția și compoziția sebumului; consumul crescut de lactate și alimente cu index glicemic mare (dulciuri, fast-food, făinoase) poate întreține sau agrava leziunile de acnee
– utilizarea unor produse cosmetice nepotrivite, excesul de produse de machiaj produc obstrucția porilor și acumularea în spatele lor a sebumului, keratinei și a bacteriilor ce se regăsesc pe piele
– stressul, consumul unor medicamente care induc sau întrețin leziunile acneice.

Netratată, acneea are un impact psihoemoțional major, mai ales în rândul tinerilor, ducând la scăderea stimei de sine și tendința către depresie.

Cum se tratează acneea vulgară?

Tratamentul este adaptat fiecarei forme și se adresează în primul rând leziunilor active, obiectivul principal fiind stoparea apariției de leziuni noi. Tratamentul cicatricilor, după stabilizarea leziunilor de acnee, reprezintă un alt obiectiv. Tratăm cu succes acneea vulgară la Brightskin.
În urma consultului, medicul dermatolog recomandă anumite produse pentru îngrijirea zilnică, creme, loțiuni sau geluri cu efect antiacneic și/ sau tratament general dacă este cazul.

Tratăm cu succes acneea la Brightskin dermatologie
Acnee papulo-pustuloasă cu elemente nodulare – evoluție sub terapie

In tratamentul local al acneei se utilizează:
– Retinoizii topici- reduc formarea microcomedoanelor precursoare ale leziunilor de acnee. Reglează keratinizarea și au în plus efect antiaging.
– Peroxidul de benzoil -are efect antiinflamator și antibacterian, fiind potrivit pentru leziunile papulo-pustuloase
– Acidul azelaic- are efect antiinflamator, antibacterian și ușor depigmentant. Constituie o variantă foarte bună de tratament pentru formele ușoare de acnee
– Antibioticele locale-sunt potrivite pentru formele papulo-pustuloase, de obicei în combinație cu peroxidul de benzoil sau retinoizii topici. Se utilizează pentru perioade scurte pentru a preîntâmpina dezvoltarea rezistenței la antibiotice.
Tratamentul general se utilizează de la început atunci când ne confruntăm cu o formă severă de acnee sau atunci când tratamentul local nu este suficient. Pentru aceasta se utilizează unele antibiotice care au efect antiinflamator și retinoizii sistemici. La femei, se poate apela și la terapia hormonală cu anticonceptionale orale, dupa efectuarea unor investigații și în colaboarere cu medicul endocrinolog sau ginecolog.
Desigur, toate acestea se utilizează numai sub îndrumarea medicului dermatolog. Însă cele mai bune rezultate se obțin prin combinarea tratamentului de acasă cu diverse proceduri care se efectuează în cabinet.

Ce proceduri se pot efectua în cabinetul dermatologic pentru acnee?

Cele mai frecvente proceduri efectuate în cabinetul dermatologului pentru tratamentul acneei sunt :
Peeling chimic – utilizează anumite substanțe cu efect keratolitic ce duc la îndepărtarea straturilor superficiale ale pielii printr-o descuamare mai mult sau mai puțin intensă, în funcție de substanțele folosite. În acest fel leziunile inflamatorii sunt aduse ușor la suprafată. În plus au efect benefic asupra petelor hiperpigmentare rămase în urma vindecării leziunilor de acnee.

Microdermabraziune – produce îndepărtarea mecanică a straturilor superficiale, prin utilizarea unor dispozitive abrazive. Este potrivită pentru acneea comedoniană și poate fi asociată cu extracția manuală a comedoanelor. Nu necesită timp de recuperare. 

Microneedling EPN („Derma-pen” cu electroporatie) – utilizat îndeosebi pentru tratamentul cicatricilor. Utilizeaza o platformă cu ace foarte fine care produc microcanale la nivelul pielii, prin care se stimulează producția de colagen, umplând astfel zonele atrofice. Totodata, prin microcanalele create se pot introduce în straturile profunde ale pielii diverse substanțe cu efect antiacneic, de stimulare a producției de colagen, de depigmentare etc.

• Laserele fracționate (ex: LASER CO2 fracționat)– produc mici coloane termice perpendiculare pe suprafața pielii, în urma cărora pielea este stimulată să producă colagen propriu, având ca afect umplerea cicatricilor. Necesită o perioadă de recuperare de câteva zile. 

• Fillerele, produc o umplere mecanică a cicatricilor acolo unde volumul lipsește, dar au și efect de hidratare, pentru că atrag și rețin apa.

Mesaj de luat acasă

– nu stoarcem coșurile !!! prin manipularea leziunilor se accentuează inflamația, ceea ce în final va duce la cicatrici mai mari și mai adânci
– folosim produse de îngrijire și machiaj adaptate tenului seboreic sau cu tendintă acneică. Atenție la produsele care usucă excesiv pielea. În urma utilizării unor produse prea agresive, un ten uscat va produce și mai mult sebum. Pentru a combate uscăciunea este necesară utilizarea unei creme hidratante cu textură usoară, fluidă.
– întotdeauna îndepărtăm machiajul înainte de culcare
– o bună parte din preparatele antiacneice sunt fotosensibilizante, astfel că fotoprotecția este obligatorie. Totodată reduce riscul apariției petelor hiperpigmentare rămase după vindecarea leziunilor de acnee.
– adoptăm o dietă echilibrată și ne hidratăm corespunzator. Facem sport. Încercăm să reducem consumul de lactate și de alimente hiperprocesate și hipercalorice. Dieta in acnee va influența în mod pozitiv atât pielea cât și starea generală de sănătate.