BrightSkin.ro

Acneea rozacee

Acneea rozacee (cuperoza)

Ce este acneea rozacee (cuperoza?)

Acneea rozacee sau cuperoza este o patologie dermatologică cronică ce afectează în general pielea feței Ea este caracterizată prin eritem persistent (înroșire), vase de sânge dilatate, leziuni inflamatorii de tip papule și pustule și în cazuri mai avansate prin îngroșarea pielii nasului și creșterea în volum a acestuia. Asociat poate apărea senzația de arsură și de usturime, pielea cu rozacee fiind o piele extrem de sensibilă și de intolerantă la diverși factori. Apare în general la vîrsta adultă și afectează îndeosebi persoanele cu pielea deschisă la culoare.

De ce apare acneea rozacee?

Nu se cunosc exact cauzele rozaceei, însa un rol important îl joacă predispoziția genetică, întrucât s-a observat că boala se moștenește în familie. La baza rozaceei se află un control inadecvat al musculaturii vaselor sangvine din piele, care devin mult mai reactive la factorii de mediu. Peste aceasta se suprapune înmulțirea exagerată a unui parazit microscopic ce traiește în mod normal pe piele și în foliculii de păr, ceea ce întreține procesul inflamator specific.

Printre factorii de mediu care agravează sau întrețin rozaceea se numără: expunerea la soare, temperaturile extreme, exercițiile fizice, băile fierbinți, consumul de alimente fierbinți sau picante, utilizarea unor produse cosmetice iritante, consumul de alcool, unele medicamente (inclusiv cortizonice topice).

Cum se manifestă acneea rozacee?

Boala evoluează în 3 etape progresive :

Stadiul I – etapa eritemato-teleangiectatică: în aceasta etapă este prezent doar eritemul (roșeața) la început tranzitoriu. În timp, eritemul devine permanent, asociat cu vase de sânge dilatate, vizibile sub piele (teleangiectazii).

Stadiul II – etapa papulo-pustuloasă – apar leziuni inflamatorii, papule și pustule, similare celor din acnee, însă cu dispoziție spre centrul feței și fără comedoane. Uneori cele 2 patologii pot coexista .

Acneea rozacee
Acneea rozacee papulo-pustuloasă (stadiul II)

Stadiul III – etapa fimatoasă – dacă inflamația persistă suficient de mult timp aceasta devine permanentă. Se manifestă în general la nivelul nasului, care devine crescut în volum, roșu și cu suprafața boselată (rinofima).

Acnee rozacee
Acnee rozacee fimatoasă (stadiul III).sursă foto: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Rhinophyma_01.jpg

Diagnosticul se face de cele mai multe ori pe baza examenului clinic și a istoricului personal și familial. Examinarile complementare au rolul de a diferenția rozaceea față de alte patologii cu care se aseamănă (acneea vulgară, lupus eritematos, sarcoidoză, granuloame faciale etc) și cu care uneori poate coexista.

Cum se tratează acneea rozacee?

Tratamentul are ca scop ameliorarea leziunilor de acnee rozacee, îmbunătățește confortul local și previne progresia  spre un stadiu mai avansat. Acesta poate presupune o fază inițială mai complexă, cu durată de 2-3 luni până la stabilizarea leziunilor. Aceasta fază va fi urmată de o terapie de întreținere de lungă durată. Fiind vorba de o boală cronică, cu caracter progresiv, faza de întreținere poate să dureze practic toată viața.

Indiferent de etapă este necesară îngrijirea cu produse hipoalergenice, fără iritanți, adaptate tenului sensibil, cuperozic. Întrucât expunerea la soare agravează și întreține erupțiile, este obligatorie fotoprotecția cu un produs adaptat tenului sensibil; totodată se recomandă evitarea factorilor favorizanți.

Tratamentul local se face cu preparate care conțin: acid azelaic, metronidazol, ivermectina și/sau brimonidina. Terapia topică (locală) este utilă pentru leziunile inflamatorii și pentru eritemul facial persistent.

Tratamentul cu laser NdYaG (https://brightskin.ro/laser-ndyag/)/lumină intens pulsată – se adresează în special dilatațiilor vasculare și eritemului difuz persistent. Procedura se realizează în sezonul neînsorit și necesită în medie 5-6 sesiuni lunare.

Pentru formele inflamatorii severe sau rezistente la tratamentul local se pot administra antibiotice orale în doză mică, iar în cazuri excepționale isotretinoin oral.

Pentru rinofimă se poate efectua dermabraziune sau ablație cu laserul CO2 pe modul chirurgical.

Medicul dermatolog este cel care va stabili diagnosticul și va adapta tratamentul în funcție de particularitățile fiecărui pacient. Medicii noștri specialiști din cabinetele BrightSkin au o experiență vastă în tratarea acestei afecțiuni și vă așteaptă pentru a stabili un plan personalizat și adaptat.