LASER NdYag

Terapiile cu ‘lumină inteligentă’ (laser NdYag, IPL etc) acţionează prin intermediul unei lumini intense, cu o anumită lungime de undă, care este absorbită de către o structură pigmentară (hemoglobina prezentă în vasele dilatate sau în tumori vasculare, melanina din radacina firului de păr sau din zonele hiperpigmentate din piele etc) degajându-se astfel energie care determină distrugerea țintită a acestor structuri – fototermoliza selectivă, fără a afecta structurile din jur. Procedura lasă pielea intactă, fără cicatrici reziduale.

Indicațiile terapiei laser NdYag sunt venectaziile (‘capilare sparte sau dilatate’) frecvent situate pe membrele inferioare, acneea rozacee (‘cuperoza’), tumorile vasculare (hemangioame, angiokeratoame, lacuri venoase etc), leziunile hiperpigmentare (melasmă, hiperpigmentări (‘pete’) postinflamatorii, efelide etc), epilarea zonelor cu fire de păr maro sau negre. Dispozitivul permite și terapia unor probleme medicale precum verucile vulgare (‘negii’) rezistente la tratament sau onicomicoza (ciuperca unghiei) atunci când tratamentul medicamentos este contraindicat sau nedorit. Capătul IPL (Limelight) al dispozitivului permite completarea terapiei inițiate cu laserul NdaYag pe structuri vasculare (în cazul cuperozei) și pe structuri pigmentare în cazul hiperpigmentărilor, având efect favorabil și în proceduri de rejuvenare prin încălzirea profundă a țesuturilor.

Procedura nu se realizează în sarcină, în cazul bolilor fotoinduse (ex: lupus eritematos, pofirii etc), la pacienții sub tratamente cu potențial fotosensibilizant (ex: AINS precum aspirină, ibuprofen, ketoprofen, antibiotice precum doxiciclină, ciprofloxacină etc), pe tegumentul bronzat și în caz de boli cutanate pe zona de lucru (eczeme, infecții etc).

Terapia durează între 10 și 90 minute, în funcție de problema vizată și de suprafața de lucru. Numărul de sesiuni necesare variază între 3-4 (în cazul venectaziilor) și 6-8 (în cazul epilării) la intervale de timp între 4 si 8 săptămâni. În timpul terapiei ochii pacienților sunt protejați cu ochelari speciali, iar aceștia resimt un disconfort minim. După terapie pielea este roșie și necesită răcire cu comprese speciale la cabinet, completată uneori și de răcire acasă cu comprese umede. Recuperarea este rapidă, pacientul își poate relua viața socială în ziua următoare, fiind uneori necesară utilizarea fondului de ten atunci când s-a lucrat la nivelul feței.

Ca reacții adverse, pacientul poate prezenta senzația de usturime, însoțită sau nu de eritem (roşeaţă) asemănătoare senzaţiei de arsură solară, care dispare în cateva ore, maxim 1-2 zile; de asemenea, poate apărea eritem şi edem (umflarea) al pielii timp de câteva ore (maxim 24 ore) care pot fi contracarate cu comprese reci. În mod excepțional pot apărea mici cruste și/sau vezicule care necesită terapie imediată, motiv pentru care comunicarea în timp real cu medicul curant este esențială. Tulburările de pigmentare (pete) maro sau deschise la culoare, apar foare rar, sunt tranzitorii (pot persista câteva luni); cele maro sunt frecvente atunci când nu se respectă indicația de fotoprotecţie. Cicatricile apar excepţional, în situaţiile în care nu se respectă contraindicaţiile procedurii sau atunci când nu sunt tratate corespunzător crustele/veziculele.

După procedură este foarte importantă evitarea expunerii la soare și fotoprotecția riguroasă (SPF 50, broad band, cu reaplicare la 2-3 ore) pe zona de lucru timp de minim 4 săptămâni.