BrightSkin.ro

Peeling chimic

Peeling chimic

Ce este un peeling chimic?

Procedura de peeling chimic este o procedură străveche de rejuvenare a pielii. Principiul de acțiune este îndepărtarea straturilor superficiale ale pielii, proces urmat de regenerarea acesteia. Rezultatul este un aspect îmbunătățit al culorii, texturii, luminozității și al modului în care se prezintă pielea în general. Peeling-urile variază în funcție de proprietățile chimice ale substanței sau substanțelor utilizate și de mecanismul lor de acțiune.

În funcție de profunzime, peeling-urile pot fi foarte superficiale, superficiale, medii sau profunde.

Care sunt indicațiile peelingului chimic?

Peeling-urile chimice se adresează unui număr foarte mare de afecțiuni dermatologice comune: tulburările de pigmentare (melasmă, pistrui, lentigine solare, hiperpigmentare post-inflamatorie), acneea (acnee comedoniană – puncte negre, puncte albe, acnee papulo-pustuloasă) și consecințele ei (pete hiperpigmentare post-acnee, cicatrici superficiale post-acnee), rejuvenare (fotoimbatrinire cutanată, riduri fine, etc), keratoze actinice și seboreice, pori dilatați, etc.

Există peeling-uri chimice blânde, cu recuperare rapidă (24 ore) sau mai intense care pot necesita pană la 10 zile recuperare. Pacientul va primi de la medicul curant o listă de instrucțiuni în ceea ce privește pregătirea prepeeling și îngrijirea postprocedură.

În cazul acneei se utilizează peelinguri pe bază de acid salicilic, acid lactic, resorcină, retinoizi sau combinații ale acestora (ex peelingul cu soluție Jessner, Salipeel etc). Sunt peelinguri care necesită câteva zile de recuperare, timp în care tegumentul se descuamează și necesită o îngrijire particulară. Aceste proceduri se realizează o dată la 4 săptămâni. Între peelinguri, pacientul trebuie să urmeze schema de tratament la domiciliu indicată de medicul curant. Metoda se poate realiza și în faza inflamatorie (papulo-pustuloasă) a acneei având ca și efect reducerea numărului de leziuni active. În plus, reduce hiperpigmentările postinflamatorii, ameliorează textura pielii, reduce nivelul de sebum si îmbunătățește aspectul porilor.

În hiperpigmentări sunt necesare substanțe care pe lângă descuamarea propriu-zisă inhibă și procesul de melanogeneză: acid tranexamic, acid kojic, acid azelaic, alfa-arbutin etc, substanțe care se regăsesc în peelingurile utilizate în cabinetele BrightSkin: Melases TRX, Melaspeel etc. Acestea sunt proceduri mai blânde, cu descuamare fină care durează 3-5 zile. Ele se pot realiza doar în sezonul neînsorit și necesită asocierea unei fotoprotecții foarte riguroase: aplicarea corectă (în cantitate suficientă și cu reaplicare la 2-3 ore) de creme cu filtru UV, cu spectru larg (antiUVA, antiUVB, lumină albastră și infraroșii) și a unei scheme de terapie personalizată la domiciliu.

Procedura de tip peeling chimic este foarte eficientă și în combaterea fenomenului de fotoîmbătrânire: riduri fine, tulburări cromatice, anomalii de textură etc. Peelingurile utilizate în aceste sens conțin substanțe precum: acid tricloracetic (peeling chimic PRXT33), acid glicolic, acid kojic, retinoizi etc.

Peelingurile medii (ex TCA 35% precedat sau nu de peeling cu soluție Jessner) sunt recomandate pentru ameliorarea cicatricilor profunde, necesită o recuperare mai lungă, descuamarea fiind cu scuame de culoare maro și durâbd pănă la 10 zile.

Peelingurile profunde (ex peeling chimic cu fenol) au fost înlocuite în ultimii ani de către proceduri moderne de stimulare a colagenului precum laser CO2 fracționat și microneedling datorită riscurilor mari pe care le implică (tulburări de ritm, cicatrici, tulburări de pigmentare pe termen lung etc).

Când se poate realiza un peeling chimic?

În cazul majorității peelingurilor se va evita realizarea procedurii în sezonul însorit, fotoprotecția fiind obligatorie în primele săptămâni după procedură. Există însă și peelinguri “de vară” care nu au risc de pigmentare reziduală (ex peelingul de biorevitalizare PRXT33, peelingul cu acid ferulic etc). Totuși, și în cazul acestor proceduri, fotoprotecția este obligatorie.

Este suficient un singur peeling pentru a obține rezultatele dorite?

Numărul de peeling-uri recomandate este variabil, de obicei se recomandă 4-6 peeling-uri, spațiate la 3-4 săptămâni; ulterior, pentru menținerea rezultatului, poate fi necesară repetarea procedurii la intervale de timp mai mari.

Pentru obținerea unor rezultate superioare, peelingurile chimice pot fi combinate cu alte proceduri: mezoterapie, PRP, microneedling, laser CO2 fracționat (în cadrul aceleiași ședințe sau în sesiuni seriate)