Ce este Molluscum contagiosum?
Molluscum contagiosum este o infecție virală a pielii. Virusul care produce boala face parte din familia poxvirus și se numește Virusul Molluscum contagiosum. După cum ne sugerează și numele bolii, virusul se răspândește foarte ușor (este contagios). Virusul pătrunde în organism prin micile fisuri din bariera pielii și, după o perioadă de incubație de câteva săptămâni, duce la apariția de leziuni cutanate.
Cum se transmite?
Virusul se răspândește cel mai frecvent prin contact direct piele pe piele (contact sexual sau atingerea unei persoane infectate) dar și prin contact indirect (prin folosirea în comun a prosoapelor, hainelor, jucăriilor etc).
Această boală virală comună are o incidență crescută în rândul adulților activi sexual, a persoanelor imunodeprimate și a copiilor. Cel mai frecvent afectați sunt copiii cu vârsta cuprinsă între 1 si 10 ani, contaminarea fiind datorată contactului fizic, piele pe piele, cu un părinte infectat sau prin manevrarea obiectelor infectate (frecvent dispozitive ajutătoare utilizate la piscină).
Care sunt semnele și simptomele?
Leziunile de Molluscum contagiosum au aspect de mici noduli alb-roz sau de culoarea pielii, lucioși, fermi, în formă de cupolă și omibilicați central (cu o gropiță în centru). Au un diametru de 2 până la 5 milimetri, în cazul leziunilor mari putându-se evidenția un continut alb, brânzos. Leziunile pot fi unice sau grupate și apar de obicei pe trunchi, față, pleoape sau în zona genitală. În cazul copiilor, proeminențele apar de obicei la nivelul trunchiului, feței și brațelor. La adolescenții activi sexual și la adulții tineri, proeminențele sunt localizate de obicei în zona genitală.
Nu sunt dureroase, dar pot deveni inflamate (iritate) sau pot provoca mâncărimi. Prin rupere sau zgâriere pot rezulta hemoragii, infecții sau cicatrici. In cazul copiilor, in jurul leziunilor pot sa apară eczeme.
Cum se stabilește diagnosticul?
Molluscum contagiosum se diagnostichează de catre medicul dermatolog prin anamneză (discuția cu pacientul) și examen obiectiv (inspecția leziunilor). Uneori este necesară dermatoscopia leziunilor pentru a stabili diagnostiocul cu certitudine. Medicii noștri din cabinetele de dermatologie Brightskin® din Cluj-Napoca și din Florești sunt specializați în diagnosticarea și terapia acestor leziuni. Molluscum contagiosum
Care este tratamentul?
Leziunile pot fi tratate la domiciliu prin aplicarea constantă a unor soluții speciale. In cazul leziunilor rezistente la terapie ele pot fi tratate prin criogenare (inghețare prin sprayere cu azot lichid), îndepărtare cu chiureta, cu electrocauterul sau prin tratament laser. Toate aceste ultime metode de tratament pot fi efectuate cu succes în cabinetul medicului dermatolog .
Este recomandată evitarea activităților care implică contact fizic între o persoana infectată și alte persoane neinfectate (activitățile sexuale, sporturile de contact, dușurile în comun, mersul la piscină, etc), precum și folosirea la comun a diverselor obiecte (prosoape, haine, jucarii etc).
În lipsa tratamentului, pacientul iși mentine statusul contagios până la dispariția leziunilor (leziuni care pot persista pe piele de la 6 luni până la 5 ani) sau poate dezvolta diverse complicații (infectii, eczeme, cicatrici).
https://www.facebook.com/photo/?fbid=2319778414840018&set=pcb.2319778454840014