Mezoterapia este o procedură dermatocosmetică, nechirurgicală, care constă în injectarea unor substanțe active la nivelul stratului mijlociu al pielii, locul unde au loc cele mai importante procese ale pielii. Prin această procedură, sunt livrate direct pielii substanțe active valoroase (nutrienți, vitamine, antioxidanți, acid hialuronic), care sunt greu de obținut în mod obișnuit din alimentație sau prin folosirea produselor cosmetice.
Cum acționează mezoterapia?
Odată introduse în piele, aceste substanțe previn îmbătrânirea cutanată, prin stimularea microcirculației locale și a producției de fibre de colagen și elastină, redând astfel hidratarea, luminozitatea și fermitatea pielii. Mezoterapia nu modifică conformația anatomică a pielii, nu conferă aspectul artificial de “față injectată” și nu stârnește comentariile malițioase care pot fi asociate unor proceduri estetice invazive incorect realizate.
Mezoterapia este indicată în rejuvenarea cutanată a feței, gâtului, decolteului și mâinilor, în diminuarea cearcănelor închise la culoare, în tratamentul vergeturilor și al căderii părului de la nivelul scalpului.
Când poate fi efectuată mezoterapia?
Procedura poate fi efectuată în orice perioadă a anului, însă toamna și iarna reprezintă anotimpurile ideale de efectuare a acestei proceduri, obținând astfel rehidratarea și energizarea pielii agresate de soare în timpul verii.
Cui se adresează mezoterapia?
Mezoterapia este recomandata între 25-60 ani. Este extrem de importantă prevenția îmbătrânirii cutanate prin efectuarea mezoterapiei începând de la vârste tinere. Odată cu înaintarea în vârstă, procedura este realizată cu scop terapeutic de diminuare a ridurilor și ameliorare a texturii pielii.
Cum se realizează procedura de mezoterapie?
După aplicarea unei creme anestezice, medicul dermatolog va dezinfecta zona și va injecta substanțele punct cu punct, la distante de cca 1 cm între punctele de injectare, în cantități mici de 0,1-0,3 ml/punct, în zonele de piele cu probleme, cu ajutorul unor seringi cu ace sterile extrem de subțiri și scurte. Terapia durează aproximativ 30 minute, este foarte puțin dureroasă și nu necesită recuperare ulterioară, reprezentând astfel o alternativă ideală la procedurile estetice invazive.
Se recomandă evitarea administrării antiinflamatoarelor non-steroidiene (ibuprofen ketoprofen, aspirină, etc) cu cel puțin 1-2 zile înaintea mezoterapiei. Imediat după efectuarea procedurii, pielea este roșie și punctele de înțepătură sunt vizibile, astfel încât nu se recomandă participarea la evenimente sociale în ziua în care s-a realizat mezoterapia. De asemenea, în aceeași zi sunt interzise activitățile care implica expunerea la intemperii, precum și cele de curățenie casnică, respectiv aplicarea de produse cosmetice pe pielea tratată (altele decât cele indicate de medicul curant). Începând din prima zi post-procedură, se pot aplica produsele cosmetice obișnuite, fiind recomandată în plus fotoprotecție cu creme sau spray-uri cu factor de protecție solară 50+, timp de minim 10 zile.
În următoarele 2-3 zile după efectuarea procedurii, se recomandă evitarea expunerii la soare sau solar, a efortului fizic și a masajului facial, pentru a preveni metabolizarea prematură a substanțelor injectate.
De câte ședințe de mezoterapie este nevoie?
În general, sunt recomandate inițial 4-6 ședințe de mezoterapie la intervale de 2-4 săptămâni, iar ulterior 1-2 ședințe de întreținere pe an. Mezoterapia poate fi combinată cu alte metode de rejuvenare, precum terapia “vampir” (PRP- platelet rich plasma), microneedling Dermapen, injectarea de toxină botulinică sau terapiile laser.
În cabinetele noastre de dermatologie din Cluj-Napoca și din Florești folosim produse de mezoterapie din gama Sunekos, produse care acționează într-un mod fiziologic asupra pielii, redându-i aspectul tânăr și natural.