BrightSkin.ro

Alopecia

Alopecia (Căderea părului)

Alopecia reprezintă căderea în exces a părului. Ea poate avea cauze multiple si necesită terapie complexă efectuată sub supravegherea unui medic dermatolog. Părul face parte din imaginea noastră, iar termenul de podoabă capilară subliniază cât de important este să avem un păr frumos, bogat și sănătos. Uneori însă apar probleme medicale care duc la căderea semnificativă a părului și/sau la afectarea calității acestuia.

În ciclul lor viață,  firele de păr trec prin patru faze:

  1. Faza de creștere – faza anagen; la o persoană sănătoasă aproximativ 80-90% dintre fire sunt în această faza de creștere. Firele de păr cresc cu aproximativ 1-1.5 cm pe lună (mai repede vara decât iarna), această fază având o durată de ordinul anilor (3-5 ani)
  2. Faza de tranziție – faza catagen; durează câteva zile;
  3. Faza de repaus – faza telogen; durează aproximativ 3 luni, 10-15 % dintre fire fiind în această fază
  4. Faza de cădere – faza exogen; firele de păr se desprind și cad din folicul, în locul lor fiind deja prezente fire de păr noi care își încep creșterea. Este normal ca pe parcursul unei zile să ne cadă între 50 și 100 fire de păr.

Aceste faze de dezvoltare a firelor de păr sunt influențate de numeroși factori: vârstă, alimentație, tulburări hormonale, anotimp etc.

Tipuri de alopecie

I. Cele mai frecvente forme de alopecie sunt cele necicatriciale, iar acestea pot fi la rândul lor de mai multe feluri:

1. Alopecia androgenetică

Alopecia androgenetică poate afecta atât bărbații cât și femeile. Ea se datorează acțiunii hormonilor androgeni asupra rădăcinii firelor de păr, acestea devenind tot mai subțiri și mai puțin pigmentate de la un ciclu la altul, în final rezultând foliculi dormanți fără fire de păr sau cu fire miniaturizate (ca un pufuleț).

Afecțiunea are componentă genetică importantă, poate fi asociată cu niveluri serice mai mari ale hormonilor androgeni (testosteron liber, DHEA_S etc) sau doar cu o sensibilitate mai mare a receptorilor din rădăcina firului de păr la acțiunea DHT (dihidrotestosteron – hormonii androgeni circulanti sunt transformați sub acțiunea unei enzime 5αreductaza în DHT).

La bărbați alopecia androgenetică începe în zona frunții și/sau a vertexului, cele două zone pot conflua în final, cruțând însă zona occipitală.

La femei poate avea un aspect similar sau poate începe la nivelul vertexului extinzându-se difuz.

Uneori, mai ales la femei, alopecia androgenetică poate asocia hirsutism (prezența de fire de păr groase, pigmentate facial, la nivelul sânilor, decolteului etc) sau acnee vulgară.

2. Effluvium telogen

Effluvium telogen apare prin intrarea bruscă a unui număr mai mare de fire de păr în faza de telogen. Este o formă reversibilă de alopecie și poate apărea la 2-3 luni după situații de stress major, după naștere, după infecții sau boli severe, după intervenții chirurgicale, în curele de slăbire, în tulburări endocrine (anomaliile de funcție tiroidiană fiind frecvent implicate), în deficite de fier, zinc etc.

3. Alopecia areata

Alopecia areata este o boală autoimună cu determinism genetic, declanșată frecvent după perioade de stress. Practic, celule din sistemul nostru imun (limfocite) primesc un semnal aberant și distrug celule din rădăcina firului de păr. Boala se manifestă sub forma unor zone fără păr de formă rotund-ovalară, poate afecta orice zonă păroasă (scalp, bărbie, corp) și în forme extreme poate duce la alopecie universală (căderea părului pe tot corpul). Se poate asocia și cu alte boli autoimune: tiroidita autoimună Hashimoto, anemia pernicioasă, vitiligo etc.

3. Tricotilomania

Tricotilomania este o afecțiune psihogenă în cadrul căreia pacienții au un impuls de necontrolat de a-și smulge firele de păr (din scalp, sprâncene, gene etc).

4. Effluvium anagen

Effluvium anagen apare după chimioterapie sau în intoxicații severe. Se produce rapid și este complet reversibil, părul crescând uneori cu caracteristici diferite: poate deveni creț sau poate avea altă culoare după regenerare.

II. Alopeciile cicatriciale apar secundar unor boli inflamatorii care pot afecta (și) scalpul: lupus eritematos, pseudopelada Brocq, lichen plano-pilar, celulita disecantă a scalpului, etc. Sunt determinate de distrugerea foliculilor pilari de către un fenomen inflamator sever și, odată instalate, sunt ireversibile.

Cum se diagnostichează alopecia?

Diagnosticul tipului de alopecie și realizarea planului de terapie se face în cabinetul medicului dermatolog și are mai multe etape:

  1. Examinarea clinică (vizual și prin așa numitul „pulling test”) și cu dermatoscopul (tricoscopie) a scalpului și a firelor de păr
  2. Biopsie scalp – se realizează de obicei când se suspicionează o alopecie cicatricială și nu există suficiente criterii clinice și dermatoscopice pentru o încadrare diagnostică
  3. Analize de laborator – pentru a evalua eventuale deficite sau tulburări hormonale care pot declanșa/întreține alopecia.

Cum se tratează alopecia?

Terapia este una de durată, de ordinul lunilor și uneori anilor în cazul majorității formelor de alopecie, în cazul alopeciei androgenetice fiind o terapie a la longue, practic necesară toată viața.

Tratamentul alopeciilor este unul complex și va include terapie la domiciliu. Specialiștii nostri din Clinicile de dermatologie Bright Skin recomandă protocoale de tratament care includ:

  • Tratament local sub formă de soluții/spume și șampoane cu diferite substanțe care au ca rol stimularea foliculului pilar; minoxidilul este cel mai frecvent folosit atât în alopecia androgenetică cât și în alte forme de alopecie.
  • terapie locală cu anumite medicamente cu efect antiinflamator (dermatocorticoizi/ inhibitori de calcineurina) în cazul alopeciei areata
  • tratament specific în cazul alopeciilor cicatriciale
  • suplimente speciale, prescrise de către medicul dermatolog după efectuarea bilanțului și care conțin de obicei vitamine din grupul B, vitaminele C, A, E, Zinc, Calciu, Magneziu, Fier, aminoacizi etc
  • corecția medicamentoasă a deficitelor (de fier, zinc, calciu, magneziu etc) sau a tulburărilor hormonale atunci când este cazul
  • medicație generală care blochează efectul hormonilor androgeni asupra rădăcinii firelor de păr (finasterid, spironolactonă etc) sau stimulează regenerarea (minoxidil) în cazul alopeciei androgenetice

Medicul dermatolog poate asocia o serie de tratamente și proceduri care să ajute la refacerea mai rapidă a podoabei pilare:

  1. Mezoterapia scalpului – constă în injectarea unui cocktail de substanțe nutritive (factori de creștere, aminoacizi, vitamine, minerale, substanțe cu efect antioxidant etc)
  2. Terapia PRP (“vampir”) – folosește resursele proprii ale organismului și constă în injectarea la nivelul scalpului a unui concentrat de factori de creștere și celule stem proprii – practic se recoltează sânge în eprubete speciale, se centrifughează și ulterior se injectează plasma concentrate

Atât mezoterapia cât și PRP-ul scalpului se fac în anestezie locală, iar injectările se realizează cu ajutorul pistolului de injectare pentru un disconfort cât mai mic al pacientului și pentru o distribuire uniformă a produselor. Numărul și frecvența injectărilor se stabilește în funcție de particularitățile pacientului. În cabinetele de dermatologie din Cluj-Napoca și din Florești recurgem mereu la anestezie pentru ca procedurile să se deruleze fără durere și cu un discomfort redus.

  1. Microneedling cu exozomi (“dermapen” cu exozomi) – este o procedură medicală folosită mult in dermato-estetică în cadrul căreia se crează numeroase microtraumatisme la nivelul pielii care servesc ca și canale pentru pătrunderea în derm a substanțelor utilizate, în cazul acesta exozomii. Exozomii sunt microvezicule eliberate de celulele eukariote, având rolul de a transporta substanțe și informații între celule. Ei sunt ca niște „mesageri” care livrează proteine, aminoacizi, acizi nucleici (mARN, mi AR și ADN) și alte molecule esențiale de la o celulă la alta. Această comunicare între celule este crucială pentru menținerea sănătății și regenerării țesuturilor. Cercetările recente au arătat că ei joacă un rol esențial în repararea și regenerarea celulelor, precum și în combaterea inflamației. În alopecie, exozomii sunt folosiți pentru a stimula creșterea părului și pentru a preveni căderea părului, revitalizând foliculii și ajutând la regenerarea părului pierdut. Acest tratament îmbunătățește textura și sănătatea părului, făcându-l mai rezistent și strălucitor.
  2. Microneedling cu exozomi și dutasteride – în plus față de procedura anterioră se utilizează dutasterida – un medicament care inhibă 5 α reducataza – enzima implicată în transformarea testosteronului în dihidrotestosteron care acționeaza la nivelul rădăcinii firului de păr determinând involuția lui. În felul acesta sunt furnizate în derm pe de o parte substanțe care blochează mecanismul de apariție a alopeciei androgentice și pe de altă parte ajută la recuperarea firelor de păr miniaturizate.
  3. LLLT (low level laser therapy) – este o metodă de tratament non invazivă care constă în stimularea foliculilor pilari cu ajutorul luminii. Procedura se realizează prin expunerea zonei scalpului la lumina cu o anumită lungime de undă (lumina roșie cu lungime de undă 620-630 nm), este nedureroasă și se asociază de obicei mezoterapiei și/sau PRP-ului scalp. Această procedură de ultimă generație se poate realiza în premieră în cabinetele de dermatologie Bright Skin din Cluj-Napoca și din Florești.
  4. Injectarea locală de substanțe cu efect antiinflamator (triamcinolone etc) în cazul alopeciei areata.
  5. Transplantul de păr – se folosește în alopecia androgenetică și constă în recoltarea de foliculi pilari din zona occipitală (care este rezistentă la acțiunea hormonilor androgeni) și “plantarea” lor în zonele afectate; acesta se face în clinici specializate și este întotdeauna precedat și urmat de restul metodelor de tratament enumerate anterior.
Picture2
Aspect clinic la 1 lună după o ședință de terapie microneedling (dermapen) cu exozomi și dutasteride
Picture1
Aspect dermatoscopic la 1 lună după o ședință de terapie microneedling (dermapen) cu exozomi și dutasteride

Dacă suferiți de alopecie, medicii noștri specialiști vă așteaptă în cabinetele de dermatologie din Cluj-Napoca și din Florești pentru o evaluare completă și pentru o schemă de tratament personalizată. Toate procedurile descrie anterior: mezoterapia scalp XLHair, PRP scalp, microneedling (dermapen) cu exozomi și/sau dutasterid, LLLT, injectare Triamcinolon etc sunt disponibile atât în cabinetul Brightskin de dermatologie din Cluj-Napoca, cât și în cel din Florești.