BrightSkin.ro

dermatita de scutec

Dermatita de scutec

Dermatita de scutec este o erupție care apare la nivelul pielii acoperite de scutec, din cauza acțiunii iritante a mai multor factori.

Factorii implicați în apariția dermatitei de scutec sunt:

  1. hidratarea excesiva a pielii, frecarea și macerația
  2. contactul prelungit cu urina și fecalele, săpunul sau cremele ramase pe suprafața pielii. Pielea umedă și macerată este mult mai predispusă la a fi penetrată de substanțele iritante
  3. un alt factor important este o ciupercă, Candida albicans, care se poate înmulți în mod exagerat în următoarele 1-2 zile după debutul dermatitei de scutec, agravând-o
  4. dermatita atopică sau istoricul de eczeme frecvente – predispun nou-născutul la apariția dermatitei de scutec
  5. deficitul nutrițional (în special deficitul de biotină, zinc) și deficitul imunitar
  6. diareea (mai mult de 3 scaune apoase pe zi)

Cine face dermatita de scutec?

De obicei nou-născuții, cu un vârf de apariție la cei de 9-12 luni. Totuși, aceasta poate apărea la orice persoană care poartă scutec, inclusiv la vârstnici cu incontinentă urinară.

Unde apare dermatita de scutec?

Se manifestă pe zona acoperită de scutec. Erupția poate afecta unele zone mai mici, separate, sau se poate întinde pe toată zona scutecului, de la ombilic pană la coapse.

Cum arată dermatita de scutec?

Pacientul cu dermatită de scutec are pielea din zona scutecului de culoare roșie, cu scuame (“cojite”), cu “bubițe” mici de consistentă tare la atingere (papule), sau pline cu lichid (vezicule sau bule), frecvent acompaniate de fisuri (“crăpături”) sau eroziuni ale pielii iritate.

Cum se pune diagnosticul de dermatită de scutec?

De obicei, aspectul erupției și istoricul bolii sunt suficiente pentru ca medicul dermatolog să pună diagnosticul. Uneori, însă, este nevoie de o examinare la microscop a “cojitelor”, cu hidroxid de potasiu, pentru a exclude o candidoza de scutec. Alte boli care pot semăna cu dermatita de scutec sunt dermatita seboreică, psoriazisul de scutec sau histiocitoza cu celule Langerhans.

Cum previn dermatita de scutec?

Aplicând acronimul ABCDE: Aerisirea pielii zilnic, Bariera cutanată menținuta prin produse adecvate, Curățarea corespunzătoare a pielii, Dese schimbări ale scutecului, Educație pentru sănătat e- un set de reguli de îngrijire, care trebuie respectate.

Ce măsuri de îngrijire trebuie să aplic?

Există un set de reguli pe care fiecare părinte sau îngrijitor trebuie să le respecte:

  1. Păstrați mereu pielea nou-născutului curată și uscată
  2. Spălați-vă bine pe mâini înainte și după schimbarea scutecului
  3. Nu folosiți șervetele umede pentru curățarea fecalelor sau a urinei. Acestea împrăștie bacteriile pe piele și frecvent conțin alcool sau propilen-glicol, care pot usca pielea
  4. Schimbați scutecul cat mai frecvent, imediat după ce devine îmbibat cu urina sau fecale. În timpul zilei, verificați scutecul la cel mult 2 ore. Uneori este necesară schimbarea scutecului chiar și de 10 ori în 24 ore.
  5. În cazul în care a fost în contact cu fecalele, spălați zona genitală a copilului cu apa călduță și un săpun sau gel de spălare blând pentru bebeluși (nu antibacterian, nu de rufe, nu gelul de dus al părinților, ci produse bine tolerate precum: Bioderma ABCDerm gel spumant, Avene Pediatril gel spumant, Uriage Creme Lavante pentru copii sau SebaMed Baby spuma dermatologica de curățare pentru față și corp). Daca zona a fost în contact numai cu urina, se recomanda spălare doar cu apă călduță, fără săpun.
  6. Uscare blândă și minuțioasă a pielii, prin tamponare, nu prin frecare, cu un prosop sau finet din bumbac 100%. Nu folosiți uscătorul de par pentru a usca pielea bebelușului
  7. După fiecare curățare, lăsați pielea să se aerisească timp de 5-10 minute, înainte de a reaplica scutecul
  8. După fiecare ciclu de spălare-uscare-aerisire, trebuie aplicat un produs protector, precum Bioderma ABCDerm Change Intensif, Avene Pediatril Diaper Cream, Klorane Bebe Nappy Change Cream, Bepanthen Unguent Protector pentru Bebeluși, sau SebaMed Diaper Rash Cream
  9. Nu folosiți pudra de talc – aceasta se poate acumula în cutele pielii și retine umiditatea, ceea ce determină apariția sau agravarea dermatitei de scutec. Nu folosiți crema de galbenele sau alte creme pe baza de plante- acestea pot alergiza pielea bebelușului.
  10. Folosiți scutece super absorbante, de unică folosință, cat mai simple (fără extracte de plante, care pot alergiza în timp pielea nou-născutului)
  11. Prosopul sau finetul trebuie spălat cu un detergent blând, fără adăugare de balsam de rufe, care poate fi alergizant.
  12. Nu folosiți pantaloni din materiale sintetice, ci doar din bumbac 100%.
  13. Se recomanda hrănirea la sân, care determina un pH acid al fecalelor copilului (mai apropiat de pH-ul natural al pielii). Copiii hrăniți la sân au un risc mai scăzut de a face dermatită de scutec.
  14. Administrați lichide suficiente nou-născutului, pentru a scădea concentrația urinei și pentru a limita astfel potențialul iritant al acesteia.

Se va vindeca?

Sub tratament corect, prognosticul este excelent și boala se vindecă în totalitate, în câteva zile. Dacă dermatita de scutec nu este diagnosticată de medic sau tratamentul nu este corect, aceasta poate conduce la complicații precum infecțiile secundare sau disconfort semnificativ, cu tulburări de somn.

Nu sunt excluse episoadele multiple, recurente de dermatita de scutec, care vor dispărea complet ulterior învățării utilizării toaletei. în cazuri rare, la pacienți cu sistem imunitar deficitar, dermatita de scutec complicată cu suprainfecție poate conduce la deces, în lipsa tratamentului corespunzător.

Cum se tratează dermatita de scutec?

Prima linie de tratament o reprezintă produsele cu oxid de zinc, un preparat hipoalergenic accesibil, cu proprietăți antibacteriene, astringente, cicatrizante. Exista o varietate de produse disponibile, din care se va alege produsul cel mai potrivit pielii nou-născutului, în funcție de aspectul clinic al leziunilor. Ca alternative, pot fi utilizate antiinflamatoare topice non-cortizonice sau cortizonice. Acestea se administrează strict la indicația medicului dermatolog, deoarece pot prezenta efecte secundare, precum apariția granulomului gluteal infantil. Dacă se suspectează o suprainfecție candidozică, se va recomanda și o crema antimicotică. În caz de leziuni cu semne de suprainfecție bacteriană, se indică antibiotice.

Când trebuie să revin în mod obligatoriu la medic?

  1. Dacă erupția nu evoluează bine după 4-7 zile de tratament
  2. Dacă erupția se agravează sau se întinde spre alte parți ale corpului
  3. Dacă erupția prezintă și semne de infecție, precum febră, scurgere de puroi sau cruste de culoare galbenă, care necesită tratament antibiotic
  4. Dacă suspectați un anumit factor care determină erupția
  5. Dacă erupția este însoțită de diaree cu durată mai mare de 24 ore
logo
Prezentare generală a confidențialității

Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.