BrightSkin.ro

dermapen

Microneedling EPN (“Derma-pen” cu electroporatie)

* serviciu disponibil doar în cabinetul din Cluj-Napoca

Microneedlingul EPN este o procedură estetică care utilizează un dispozitiv medical de ulltimă generație care oferă beneficiile tratamentelor cu microace (microneedling sau “dermapen”) cu o eficiență însă mult sporită prin adăugarea funcției de electroporație. Dispozitivul are aspect de stilou care are la vârf un cartuș detașabil, de unică folosință, cu 9 microace. Principiul metodei constă în crearea de numeroase microtraumatisme la nivelul pielii, care au ca rezultat declanșarea unei reacții inflamatorii și consecutiv stimularea fibroblaștilor și sinteza de colagen nou.

În timpul procedurii se utilizează diferite tipuri de seruri (cu factori de creștere epidermali, vitamina C, retinoizi, substante depigmentante, acid hialuronic, etc) care pătrund în tegument în timpul procedurii, contribuind suplimentar la obținerea efectelor dorite. Funcția de electroporație permite realizarea unor “pori” la nivelul membranelor celulare, crescând în felul acesta permeabilitatea tegumentului și facilitând pătrunderea substanțelor cu efect terapeutic în profunzime.

Timpul de tratament mai scurt și eficiența ridicată permit o abordare mai confortabilă pentru pacient, asigurând în același timp rezultate remarcabile.

În vederea obținerii unui rezultat optim sunt necesare mai multe ședințe (3-8), spațiate la un interval de 3-6 săptămâni. Procedura este indicată pentru: rejuvenare (diminuarea ridurilor fine), microlifting nonchirugical, ameliorarea porilor dilatați, terapia cicatricilor (postacnee, postvaricelă, postoperatorii, etc), ameliorarea vergeturilor, hiperpigmentări, căderea părului la nivelul scalpului, etc.

În cadrul procedurii se demachiază tegumentul, se aplică crema anestezică (timp de 30-60 min); ulterior se curată și dezinfectează zona de lucru și se realizează procedura, medicul stabilind în funcție de zona și de efectul dorit, adâncimea și viteza de lucru; în timpul procedurii se utilizează diferite combinații de seruri, iar la final se aplică o mască pentru diminuarea eritemului care rezultă și a senzației de disconfort. Se aplică cremă fotoprotectoare (dacă procedura se efectuează în timpul zilei). După procedură, în primele 1-2 zile pielea va fi eritematoasă (roșie), ușor madidantă (zemuindă), posibil cu mici puncte echimotice pe alocuri; ulterior tegumentul se va usca și descuama progresiv, fondul eritematos poate persista (în funcție de tipul de piele și de parametrii procedurii) în medie 4-5 zile. Îngrijirea se face conform schemei primite de la medic și va conține obligatoriu: crema/ser hidratant, apă termală, cremă fotoprotectoare, medicație antiherpetica.

După procedură, este necesară fotoprotecția riguroasă (SPF 50, cu reaplicare la 3 ore), pentru o perioadă de minim 4 săptămâni. Potențialele reacții adverse sunt rare și constau în: tulburări de pigmentare (în principal hiperpigmentare – atunci când nu se respectă indicația de fotoprotecție), recidivă herpetică (atunci când nu se respectă indicația de medicație antivirală în scop preventiv), infecții locale (atunci când nu se respecta regulile de igienă postprocedură).

Bazându-se pe producția proprie de colagen, rezultatul tratamentului este unul natural, care nu schimbă conformația anatomică a fetei și nu conferă aspectul artificial de “față injectată”. Procedura poate fi realizată la orice vârsta și în orice anotimp cu excepția verii.

Terapia poate fi combinată cu alte metode de rejuvenare, precum terapia “vampir” (PRP-platelet rich plasma), mezoterapia, injectarea de toxină botulinică sau terapiile laser.