BrightSkin.ro

Fă o programare

Chist sebaceu (epidermoid) sau lipom?

Chistul sebaceu (numit în limbaj medical chist epidermoid) este o tumoră benignă a pielii, relativ frecventă – poate afecta până la 20% dintre adulți. Acesta apare de obicei prin blocarea sau prin distrugerea orificiului folicular, frecvent posttraumatic. Trauma poate fi reprezentată inclusiv de frecare (exemplu: scărpinat), intervenții chirurgicale și precedă cu luni apariția leziunii care crește foarte lent. Există persoane cu o predispoziție genetică la a dezvolta astfel de chisturi, situație în care avem de-a face cu leziuni multiple care apare precoce în adolescență. Pacienții cu acnee vulgară au un risc mai mare de a dezvolta chisturi epidermoide.  În general chistul epidermoid este asimptomatic și mobil, are dimensiuni variabile de la câțiva milimetri la 10-15 centimetri și este situat pe trunchi, gât sau față. Frecvent prezintă în zona centrală un orificiu de comunicare cu exteriorul.  Chistul este formate dintr-o capsulă fibroasă (cămașa chistului) ce conține un material cu miros neplăcut (de grăsime râncedă), format din celule descompuse, sebum și (uneori) bacterii. Uneori, mai ales când sunt “strânse” pentru a evacua conținutul, chisturile se inflamează și infectează, devin roșii, dureroase, purulente necesitând câteodată evacuare chirurgicală de urgență. Doar evacuarea chistului nu constituie un tratament adecvat întrucât cămașa chistului rămâne pe loc și va reface chistul; în plus, evacuarea crește riscul inflamării și suprainfectării chistului. Tratamentul corect al chistului sebaceu constă în excizie chirurgicală. Aceasta trebuie să evacueze capsula chistului în întregime pentru a preveni riscul de recidivă si este ideal a fi făcută “la rece” (înainte de apariția fenomenelor inflamatorii sau după ce acestea au dispărut). Nu de puține ori, dacă chistul a ajuns în faza inflamatorie, pacientul trece prin două intervenții chirurgicale: una de drenaj a secrețiilor purulente (asociată cu terapie antibiotică dacă este cazul) și ulterior, după ce inflamația a dispărut, una de eliminare a “cămășii” chistului. Dacă chistul a fost de dimensiuni mari este posibil ca vindecarea să se facă cu o cicatrice vizibilă.

Image 1
Excizie chirurgicala chist epidermoid,  Dr. A. Mocanu – cabinet de dermatologie Brightskin Cluj

Atunci când chistul este situat la nivelul scalpului avem de-a face cu o leziune relativ similară – chistul trichilemal care își are originea în celulele din rădăcina firului de păr. Acesta nu comunică cu exteriorul, se inflamează mai rar și evoluează frecvent cu tumori multiple, situație în care constatăm o agregare familială.
Frecvent chisturile epidermoide sunt confundate cu lipoamele.
            Lipomul este o tumoră benignă cu originea în celulele adipoase (celulele “grase”). Este localizat de obicei în țesuturile subcutanate ale capului, gâtului, umerilor și spatelui, dar poate fi întâlnit și pe membre. Este format din celule adipoase care pot fi mărginite de o capsulă subțire. În general este mobil, moale și nedureros la palpare. Excizia chirurgicală se indică atunci când lipomul se asociază cu durere, iritație sau senzație de presiune locală, când interferă cu funcțiile organismului sau când deranjează estetic.
Dacă suspectați că aveți un chist sau un lipom, luați legătura cu dermatologul dumneavoastră pentru o încadrare diagnostică corectă și tratament adecvat.

#chistcluj #lipomcluj #dermatologcluj #chirurgiapieliicluj #dermacluj

 

Sursa imaginii de coperta: http://citivascularcentre.com/sebaceous-cyst-treatment-cost/